Diari Més

Seguretat viària

Les famílies catalanes són les que més parades efectuen en els desplaçaments llargs

Segons un estudi realitzat per Midas, són els fills els que delaten el comportament dels seus pares durant la conducció

Una famiília a l'interior del vehicle en una imatge d'arxiu.

Les famílies catalanes són les que més parades efectuen en els desplaçaments llargsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Catalunya és la comunitat autònoma en la qual les famílies incorporen més parades per garantir una conducció còmoda durant desplaçaments llargs, respecte a la resta de famílies del territori nacional. Pares i fills de Catalunya reconeixen en un 52% que fan més de dues parades en algun moment per descansar durant els viatges, davant del 30% de famílies espanyoles. Aquesta és una de les conclusions del primer estudi 'Hàbits de seguretat viària de pares i fills al cotxe'de Midas, realitzat juntament amb l’empresa demoscòpica Ipsos i l’Associació Nacional per la Seguretat Infantil. L'informe també mostra la percepció que els nens tenen dels seus pares quan condueixen, a més del seu comportament al volant i altres mesures de seguretat viària, tals com els sistemes de subjecció.

El 50% dels menors catalans, d’entre 5 i 12 anys, considera que els seus pares es despisten al volant per atendre’ls quan estan conduint. En canvi, només l'1% dels adults de la comunitat reconeixen portar a terme aquesta pràctica quan es troben al volant, pel que pares i fills no es posen d’acord a l’hora de confessar els seus hàbits de comportament al cotxe. En el que respecte a la velocitat al volant, l’estudi reflexa també la percepció de la velocitat pels més petits a Catalunya. 8 de cada 10 dels menors de 5 a 12 anys creuen que els seus pares «no condueixen de pressa» quan viatgen al vehicle amb ells.

Pel que fa als sistemes de retenció al cotxe, 6 de cada 10 nens catalans d’entre 5 i 12 anys afirmen que van «sempre» asseguts a la seva cadireta de cotxe. Aquesta dada contrasta amb el 24% d’aquests que asseguren no utilitzar la seva cadira especial «mai». Això no obstant, gairebé 7 de cada 10 petits de Catalunya (66%) reconeix que viatja en els seients de darrere, ja sigui amb una cadireta regulatòria pels més petits o utilitzant els cinturons de seguretat obligatoris, mentre que un 14% diu que «a vegades s’assegui davant i d’altres vegades darrere».

Per una altra banda, el I Estudi ‘Hàbits de seguretat viària de pares i fills al cotxe' recull la percepció que tenen els més petits dels sistemes de seguretat i de la consciència cívica dels més grans al volant. Sobre aquest tema, la gran majoria dels menors catalans (97%) assegura que els seus pares utilitzen «sempre» el cinturó de seguretat quan condueixen. Això no obstant, els més petits de Catalunya creuen que els seus pares són els menys disciplinats al posar-se el cinturó de seguretat, ja que el 3% d'ells reconeixen que només se’l posen a vegades, davant de la mitjana nacional espanyola del 2%. De la mateixa forma, els nens de la comunitat catalana, respecte a la resta de comunitats d’Espanya, delaten als seus pares en l’ús del mòbil a l’interior del cotxe quan el vehicle està parat.

Comportament a l’interior del cotxe

L’estudi recull que el 40% dels pares assegura que atenen als seus fills al cotxe sense donar-se la volta i mantenint la seva atenció a la carretera. A més a més, i davant les peticions dels petits de la família, 6 de cada 10 pares (60%) afirmen que demanen als seus fills que esperin per parar i poder atendre’ls degudament. Pel que faa les actituds dels menors quan entren al cotxe, el 70% de nens catalans diuen que «obren ells mateixos la porta i entren sols al vehicle» sense ser ajudats pels pares.

En el moment de sortir del cotxe, el 63% ho fa ajudat pel pare i la mare en el moment d’entrar al col·legi cada matí. Entre d’altres, les rutines de les famílies que estan relacionades amb la seguretat viària i es realitzen a l’interior del cotxe, el moment de cordar el cinturó de seguretat dels menors cobra especial importància. Segons l’estudi de Midas, més de la meitat dels petits (55%) es corden ells mateixos el cinturó, el 14% ho fa ajudat pels pares i el 15% considera que a vegades el corden ells i a vegades són ajudats pels adults.

Durant aquests trajectes diaris o viatges llargs al cotxe, sorprenentment la majoria de menors catalans (72%) diu que «es porten bé al cotxe», mentre que el 13% declara portar-se «regular» a l’interior de l’automòbil. A més a més, la meitat dels petits enquestats diu que només «algunes vegades» demanen al cotxe coses com aigua, llaminadures o menjar. A l’estudi, els nens també opinen com creuen que es comporten els més grans quan condueixen el cotxe familiar. Més de la meitat dels petits enquestats (54%) destaquen que els seus pares s’enfaden «algunes vegades» amb altres conductores.

Seguretat viària en zones escolars

L’estudi de Midas també ha volgut reflectir el comportament dels pares espanyols quan utilitzen el cotxe com a transport habitual per deixar els seus fills al col·legi. Dels nens que van al centre escolar en cotxe amb el seu pare i/o mare, més de la meitat creu que els seus pares són cívics i busquen aparcament per estacionar el vehicle lluny del col·legi, mentre que el 35% diu que els progenitors aparquen el vehicle davant, al costat d’altres cotxes de forma irregular. A l’hora de recollir als petits a la sortida del centre, el 72% dels nens de Catalunya reconeixen que els seus pares els recullen a la porta del cole per anar junts cap al cotxe. Això no obstant, en el moment d’entrar al vehicle, 5 de cada 10 assegura que obren ells mateixos la porta del cotxe quan els recullen, el que indica poca cura per part dels seus pares en aquest sentit.

tracking