Diari Més

Festes

El menjar de la bona sort. Receptes i tradicions d'arreu del món per Cap d'Any

Cassoles, estofats, pastissos, galetes o fruita són alguns dels aliments que es mengen per assegurar-se la bona fortuna

A Itàlia és típic menjar llenties acompanyades de cotecino, un embotit similar al xoriço.

El menjar de la bona sort. Receptes i tradicions d'arreu del món per Cap d'AnyCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’últim dia de l’any s’apropa i com totes les celebracions destacades en el calendari compta amb una gastronomia pròpia que canvia en funció del país on es visqui. Sigui el que sigui el que es posa a taula per Cap d’Any, el cert és que tots els aliments i receptes que es preparen al llarg dels cinc continents tenen un punt en comú: la sort. L’inici d’un nou any és un bon moment per mirar amb optimisme el futur i per demanar sort. I per fer-ho, res millor que acompanyar-ho amb menjars que propiciïn la bona fortuna. A Espanya i a molts països d’Amèrica Llatina, menjar els 12 grans de raïm coincidint amb les 12 campanades s’ha convertit en una tradició d’allò més arrelada, malgrat que el primer cop que es va fer va ser el 1909 i com a protesta dels agricultors que havien vist com l’excés de collita d’aquell any els rebentava els preus.

Més enllà de les nostres fronteres, trobem una gran diversitat de tradicions d’allò més curioses. A Itàlia, és típic menjar llenties acompanyades de cotecino —un embotit similar al xoriço— per Cap d’Any. Aquesta tradició va sorgir a l’Edat Mitjana, quan la gent regalava una petita bossa d’aquests llegums per desitjar bona sort a la família o amics.

Menjar pel Hogmanay escocès

Escòcia és un dels llocs on es viu més intensament el canvi d’any. L’any 1647 el Parlament escocès va prohibir la celebració del dia de Nadal a causa del seu vessant pagà. Tot i que el veto es va aixecar al cap d’uns anys, l’estricta església presbiteriana va suggerir que la festa no se celebrés i així es va mantenir fins a l’any 1958. Els escocesos van buscar una altra data per celebrar l’arribada de l’hivern i fer que les famílies es reunissin i intercanviessin regals i així va néixer el Hogmanay, quatre dies de festa on la gastronomia també hi juga un paper destacat. Normalment, es menja roast beef i pastís de carn, així com el haggis (plat típic escocès consistent en un embotit especiat fet amb pulmó, fetge i cor de xai), el neeps and tatties (puré de patata i nap) i el rumbledethumps (un plat fet amb patata, col, ceba, mantega i formatge gratinat). El vi o el whisky no hi falten i les postres inclouen el black bun (el pastís típic del Hogmanay fet amb fruita confitada, fruits secs i especies), les mince pies (cassoletes plenes de fruita i espècies) i les shortbread (les típiques galetes escoceses de mantega).

Dolços a Grècia i Alemanya

Els dolços tenen un protagonisme especial en gairebé totes les celebracions nadalenques, també en el Cap d’Any. Bona mostra d’això són les tradicions gregues i alemanyes. Els grecs mengen un pa que exteriorment sembla un pa de pessic anomenat vasilopita. La gràcia és que durant l’elaboració s’amaga dins de la massa una moneda d’or o de plata i que la trobi serà el més afortunat entre tots els que estan reunits durant l’any que comença. A Alemanya, per la seva banda, és tradició regalar un brioix de llet fet amb forma de trena coincidint amb l’Any Nou. Aquest dolç és un símbol de bona sort.

Altres plats típics

Altres plats tradicionals que val la pena ressaltar són la feijoada brasilera. Aquest plat popular és una cassola feta amb fesols negres i carn de porc. I com no podia ser de cap altra manera es diu que si es menja l’última nit de l’any, porta bona sort. Per últim, cal parlar de les tradicions xineses. Malgrat que les seves celebracions no coincideixen amb les nostres, el cert és que també tenen una tradició gastronòmica relacionada amb la bona sort. Les mandarines i taronges són omnipresents durant l’Any Nou xinès, ja que simbolitzen la prosperitat.

Els grecs mengen un pa que exteriorment sembla un pa de pessic anomenat vasilopita.

El menjar de la bona sort. Receptes i tradicions d'arreu del món per Cap d'AnyCedida

El black bun és un pastís típic escocès fet amb  fruita confitada, fruits secs i especies.

El menjar de la bona sort. Receptes i tradicions d'arreu del món per Cap d'AnyCedida

tracking