Diari Més

Consum

Ryanair és la companyia aèria pitjor valorada pels passatgers

Segons Facua, el segon lloc l'ocupa Vueling, valorada com l'aerolínia que comet més abusos per un 16,2% dels enquestats

Nova ruta de Ryanair entre Reus i Birgmingham des de 24,99 euros

Nova ruta de Ryanair entre Reus i Birgmingham des de 24,99 eurosDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ryanair és la companyia aèria pitjor valorada pels consumidors, d'acord amb una enquesta realitzada per Facua-Consumidors en Acció. La companyia irlandesa és la que comet més abusos segons el 45,4% dels enquestats, seguida per Vueling, l'aerolínia integrada en IAG, votada per un 16,2%.

Els resultats d'aquesta enquesta –realitzada entre setembre i novembre de 2016 sobre una mostra total de 3.289 usuaris– també reflecteixen que la qualitat de l'atenció als usuaris ha empitjorat en els últims anys, segons un 46,2% dels participants, mentre que un 38,6% considera que segueix més o menys igual i tan sols un 8,6% valora que ha millorat, segons indica l'organització.

Gairebé 9 de cada 10 usuaris creuen que les autoritats no garanteixen la protecció dels drets dels passatgers davant els incompliments de les obligacions de les aerolínies. Així, un 44,4% considera que hi ha una absoluta falta de control sobre el sector aeri, mentre que el 42,9% valora que els controls són insuficients. Tan sols un 0,7% dels enquestats entenen que els controls són suficients.

En aquest sentit, el 87,8% dels enquestats que han patit una cancel·lació, una denegació d'embarcament o un gran retard no van ser informats dels seus drets per part de les aerolínies. De fet, un 57,9% indica que no tan sols novan ser informats, sinó que a més tampoc coneixien els seus drets, mentre que un 29,9% no va rebre la informació però ja la coneixia. Un 7,4% sí va rebre la informació adequada.

Davant una situació com l'esmentada de cancel·lació, denegació o gran retard, el 60,8% indica que mai li van abonar les compensacions corresponents, mentre que al 18,6% sí, però van haver d'exigir-les, al 4,0% les hi van abonar immediatament i al 3,1%, als pocs dies.

Quant a la pèrdua, deteriorament o retard en el lliurament de l'equipatge, un 82,6% afirma que no li van oferir informació sobre els seus drets i les compensacions corresponents (dels quals un 59,9% no va rebre informació i no sabia quins drets tenien, mentre que un 22,7% tampoc va ser informat però ja coneixia els seus drets), mentre que un 12,3% creu que sí va ser informat correctament.

Així mateix, el 54,5% dels enquestats per Facua considera que la informació oferta per les aerolínies sobre les condicions i termes del contracte i sobre els drets i obligacions d'ambdues parts no és suficient. Igualment, el 74,9% tampoc creu que les aerolínies facilitin informació de contacte clara per presentar consultes i reclamacions.

El 51,8% dels enquestats indica que l'última vegada que va contactar amb el servei d'atenció al client d'una companyia aèria per telèfon va haver de marcar un nombre amb prefix 902. El 7,2% va haver de trucar a un telèfon de tarificació addicional (803, 806 o 807). Només el 6,8% va poder contactar amb l'aerolínia a través d'un nombre amb prefix geogràfic i el 3,2% per un telèfon gratuït.

Preus reals

D'altra banda, un 64,1% dels enquestats denúncia que el preu final dels vols era més alt que l'ofert inicialment a les webs de les aerolínies. Segons Facua, un dels motius pels quals els preus se solen inflar en finalitzar el procés de compra és que moltes aerolínies inclouen un càrrec per pagar amb targeta. Un 45,4% reconeix haver patit aquesta pràctica en el seu últim vol. A més, el 70,1% dels enquestats creu que el preu del bitllet hauria d'incloure el dret a viatjar amb maletes i que això no suposi el pagament d'un suplement addicional, mentre que el 25,0% dels usuaris està d'acord que l'equipatge es pagui apart.

tracking