Diari Més

El Cas Nadia

Els Mossos detenen els pares de la Nadia per un suposat delicte d'estafa

Els dos estan acusats d'un delicte d'estafa en la recaptació de donacions per un tractament de la filla

El pare de Nadia Nerea, Fernando Blanco, amb la seva fila, en una imatge publicada per ell a Facebook.

Els Mossos detenen els pares de la Nadia per un suposat delicte d'estafa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dimecres a Fernando Blanco i Marga Garau, els pares de Nadia, la petita d'11 anys afectada per una malaltia rara coneguda com Tricotiodistrofia. Tots dos estan acusats d'un suposat delicte d'estafa en la recaptació de donacions per al tractament de la seva filla, per la qual haurien obtingut fins a 150.000 euros. El conseller d'Interior de la Generalitat, Jordi Jané, ha explicat que en breu passarà a la disposició dels jutjats de la Seu d'Urgell (Lleida).

Els pares no havien atès el requeriment del jutge que se li enviessin els documents mèdics relacionats amb el cas. Aquest dimecres, finalment, els Mossos han dut a terme la detenció com a policia judicial i no en el marc de les actuacions de la Conselleria d'Interior. Fuentes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han indicat per la seva banda que el jutge no ha ordenat cap diligència en aquest sentit als Mossos. També aquest dimecres, davant la sospita que la menor pogués viatjar fora d'Espanya, el jutge va exigir als pares el lliurament del seu passaport i tota la documentació mèdica que certifiqui les diferents visites que segons Fernando Blanco han fet a llocs tan dispars com Houston o Afganistan. El magistrat del Jutjat d'Instrucció 1 de la Seu d'Urgell (Lleida) que porta el procés va obrir diligències dilluns passat per esbrinar si realment la quantitat obtinguda amb la campanya de crowdfunding havia estat destinada al tractament de la petita. El magistrat ja havia ordenat immobilitzar els comptes bancaris del pare mentre investiga la suposada estafa en els donatius. A més ha preguntat a la Fiscalia si veu oportú plantejar mesures civils en relació amb la tutela o la cura de la menor. En concret, les mesures civils van des de la tutela de la menor fins a tractar aspectes sobre la seva manutenció, residència, comunicació, tractaments mèdics o per assegurar la seva educació, entre uns altres. La recerca policial i judicial es troba baix secret de sumari, mentre la Direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència de la Generalitat està fent seguiment de l'àmbit familiar de la nena.

«Fernando no ha fet res, no s'ha quedat els diners»

«Jo sé que Fernando no ha fet res. No s'ha quedat diners per a ell. L'única errada que ha comès ha estat exagerar la història i anar a remeiers en els quals no queda constància del tractament que ha rebut la meva filla. Nadia està malalta i en perill de mort, això és el que ens han dit els metges i ens ho hem de creure. I estafar no hem estafat a ningú perquè els diners està al banc», havia assegurat hores abans la mare, Marga Garau, en una entrevista telefònica al programa Mirall Públic d'Antena 3.

El pare ja va ser condemnat l'any 2000 a Palma a quatre anys i deu mesos de presó per estafar, mitjançant la falsificació de documents, 120.000 euros a l'empresa en la qual havia treballat. «Apel·lo a la presumpció d'innocència. El que va fer en el passat ja ho va pagar. Heu de deixar-nos demostrar que no hem agafat res, que no hem robat a la gent», ha assenyalat la mare de la nena, que també ha reconegut que el seu marit la va enganyar en dir-li que portava la nena a metges i hospitals quan en realitat la portava a remeiers. Garau ha demanat perdó per tot el succeït i ha dit entendre que molta gent se senti enganyada. «Espero que Fernando ho pugui demostrar tot. Jo confio en ell. Ho hem fet malament sí, s'ha exagerat el tema dels viatges, però estafadors no som. La nena està malalta i no hem agafat els diners de ningú ni hem utilitzat a la nena per créixer», ha conclòs.

tracking