Diari Més

Investigació

El 5,4% dels nens d'entre 3 i 6 anys mostren símptomes de TDAH, menys del que 'detecten' mestres i pares

Segons un estudi liderat pel Centre de Recerca en Avaluació i Mesura de la Conducta (CRAMC) del Departament de Psicologia de la URV

La detecció de casos per part de mestres i pares és molt alta respecte els casos que acaben sent diagnosticats.

El 5,4% dels nens d'entre 3 i 6 anys mostren símptomes de TDAH, menys del que 'detecten' mestres i paresURV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Josefa Canals. investigadora del Centre de Recerca en Avaluació i Mesura de la Conducta (CRAMC) del Departament de Psicologia de la URV, ha liderat un estudi en què es detecta una prevalença del TDAH d’un 5,4% en els infants catalans de 3 a 6 anys, tenint en compte les manifestacions referides a l’entorn familiar i escolar. En canvi, segons el treball, els mestres refereixen un 8,7% de símptomes i les famílies, un 12,9%.

Aquest estudi compta amb una mostra de 1.104 infants de 3 a 6 anys d’una zona rural i d’una d’urbana de Catalunya, i es basa en qüestionaris de les famílies i dels mestres i en l’observació de forma individual dels infants. A partir d’aquesta anàlisi s’han trobat més nens que nenes que presenten els símptomes, una dada que en aquest cas sí que coincideix amb l’observació dels mestres i els familiars. En canvi, no hi ha diferència de gènere quan es valora la severitat de la patologia a partir del nombre de símptomes. Segons l’estudi, les mares d’infants amb manifestacions de TDAH presenten més problemes d’ansietat o simptomatologia emocional.

Detectar problemes psicològics a una edat molt primerenca és una tasca rellevant per ajudar els infants, les famílies i les escoles, i posa en evidència la necessitat de tenir recursos per afrontar la situació amb el suport de l’administració competent (en l’àmbit de la salut i de l’educació). La intervenció precoç no només té un efecte positiu a curt termini, sinó que també és útil per prevenir problemes de salut mental i les seves conseqüències al llarg de la vida.

Patologies psíquiques

Aquesta recerca també ha conclòs que un 93,2% dels infants diagnosticats amb TDAH tenen símptomes d’una o més patologies psíquiques paral·leles, a banda del TDAH. Algunes d’aquestes síndromes simultànies serien problemes obsessius compulsius, tics, trastorn de l’espectre autista, problemes de comportament o negativisme desafiant. Tots aquests problemes psicològics associats es troben en els infants de forma similar a com es poden presentar en etapes més avançades.

La recerca, que s’ha fet conjuntament amb investigadores de la Universitat Autònoma de Barcelona, està basada en una mostra de 1.104 infants de 3 a 6 anys d’una zona rural de Catalunya –pertanyents a les 27 escoles públiques del Priorat i la Ribera d’Ebre– i d’una zona urbana, a partir de 8 escoles (sis públiques i dues privades), de la ciutat de Montcada i Reixac.

L’estudi s’ha fet en dues fases. En primer lloc, s’ha fet un cribratge per trobar els infants amb més possibilitats de tenir TDAH a través dels tests que van omplir els mestres i 851 famílies. I en una segona fase, els investigadors van observar a l’escola aquests nens de risc de forma individual.

Actualment, la investigadora de la URV està treballant en un altre projecte de recerca que pretén avançar en la epidemiologia del TDAH i altres trastorns del neurodesenvolupament. L’estudi ha agafat una mostra molt més àmplia: 3.500 infants d’educació infantil (P4) i 3.500 de cinquè de primària de tota la província de Tarragona.

tracking