Diari Més

Medi Ambient

Sis consells per buscar bolets de forma respectuosa

A més dels boletaires experts, cada cop són més les persones que s’atreveixen a endinsar-se a la muntanya per aconseguir aquest gustós menjar

Cada cop són més les persones que s'endinsen al bosc per recol·lectar bolets.

Sis consells per buscar bolets de forma respectuosaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb les primeres pluges comencen a sorgir les diverses espècies de bolets, un menjar que tot i que a vegades costa de trobar es converteix en un dels autèntics protagonistes dels diversos plats gastronòmics de la tardor. A més dels boletaires experts, cada cop són més les persones que s’atreveixen a endinsar-se a la muntanya per aconseguir aquest gustós menjar. Aquí teniu alguns consells per tal de buscar bolets de forma respectuosa.

  • Les persones que us esteu iniciant en l’activitat heu de procurar anar a buscar bolets acompanyat d’alguna persona que en tingui coneixença, a més de seguir els consells de seguretat per boletaires del Departament d’Interior de la Generalitat. Cal ser prudent en les sortides i ser conscients dels riscos i del terreny per tal d’estar preparat per afrontar-los.

  • Cal cuidar les formes en què collim els bolets. Es necessita una navalla per tallar el fong i una cistella per a guardar-lo. Els bolets no s'arrenquen d'arrel, es tallen pel peu per afavorir el creixement de més espècies a la zona. El bolet forma el fruit que neix del fong, per això cal deixar-ho a la terra, cobert per aquesta perquè torni a créixer posteriorment. L'ús de la cistella permet la transpiració de les espores dels bolets que ajuda a la reproducció del fong.

  • Cal recollir només aquelles espècies i aquells bolets que estiguin ben desenvolupats, ja que els bolets en procés de creixement poden confondre’ns amb alguna altra espècie. Per altra banda, també cal anar amb cura amb els bolets vells, identificables per la seva carn tova i el color enfosquit, ja que poden contenir insectes o floridura que ens causin problemes intestinals. Tampoc hem de collir bolets prop de zones que puguin estar contaminades, com brosses, carreteres o fàbriques.

  • Hem de respectar sempre el medi ambient i, per tant, el terreny on creixen els bolets. És necessari dur a sobre una bossa on llançar les escombraries i evitar fumar i llançar les burilles al bosc per evitar possibles incendis.

  • S’ha de tenir en compte que hem de recollir bolets amb moderació, ja que aquesta és una activitat que ha gaudit d’una gran proliferació en els últims anys. Per altra banda, també cal dur a terme un manteniment constant de l'entorn.

  • Cal evitar al màxim l’ús de vehicles amb bosc i mai utilitzar-lo per endinsa-r.se a l’entorn on es recullen els bolets. Aquesta activitat cal realitzar-la a peu i deixar el cotxe el més lluny possible de les zones naturals.
tracking