Diari Més

Meteorologia

L'onada de calor, amb temperatures de 41 graus, afectarà a gairebé tota Espanya

Aquest dilluns, totes les províncies superaran els 30 graus excepte zones del llevant com Tarragona on la màxima serà d'entre 28 i 29 graus

L'onada de calor, amb temperatures de 41 graus, afectarà a gairebé tota Espanya

L'onada de calor, amb temperatures de 41 graus, afectarà a gairebé tota EspanyaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera onada de calor de l'estiu arrenca amb 13 comunitats en alerta, sis amb avís taronja per temperatures asfixiants de 41 graus, i que es mantindran fins a dijous vinent en gairebé tota Espanya.

La presència d'aire molt sec a l'interior peninsular unit a cels rasos provoca una forta insolació que ajudarà a aconseguir temperatures màximes molt altes. Així ho ha explicat Ángel Alcázar, portaveu de l'Agència Estatal de Meteorologia, qui ha pronosticat que aquest dimarts serà el dia de més calor. De forma generalitzada, les temperatures més altes es registraran en zones del País Basc, on es poden aconseguir 39 graus, en la conca de l'Ebre i en àmplies àrees de la meitat sud de la Península.

Alcázar ha destacat que el tret més singular d’aquesta onada de calor, la primera des de l’inici de l’estiu, és que serà «canviant»: les altes temperatures afectaran cada dia a un àrea diferent de la geografia espanyola.

Des del passat diumenge la calor ja ha començat a notar-se amb força a Mèrida (Badajoz), Montoro (Còrdova) i Andújar (Jaén), on es van aconseguir valors propers als 42 graus.

Aquest dilluns, totes les províncies superaran els 30 graus excepte zones del llevant, on Alacant, Barcelona, Castelló, Màlaga, Tarragona i València tindran una màxima d'entre 28 i 29 graus.

Durant la nit, Madrid, Càceres i Almeria registraran els valors més alts amb mínimes de 23 graus, mentre que les més fresques seran Lugo, que amb amb prou feines assoliran els 15 graus, i Teruel, amb 13.

Per capitals de província, Còrdova i Sevilla registrarà la màxima aconseguint valors de 42 graus, seguida de Ciudad Real, Toledo i Jaén amb 41 graus, i 40 graus a Granada i a Saragossa mentre que els valors més baixos es registressin a la Corunya, Santander i Tarragona on el termòmetre no passarà de 28 graus.

Alcázar ha manifestat que quest dimecres s'espera un «alleujament» de les temperatures amb l'arribada d'aire atlàntic que afavorirà que les màximes comencin a remetre en el nord-oest peninsular, especialment en el Cantàbric, i a les zones de les valls del Tajo i del Guadalquivir .

A partir del dijous s'espera una baixada de les temperatures gairebé general en pràcticament tota la Península que afectarà especialment a àrees del Cantàbric i de l'Alt Ebre.

Durant la jornada de dijous, els avisos seran ja de color groc i si hi hagués algun taronja serà de manera extraordinària i només afectant a àrees de l'est peninsular.

La AEMETadverteix que l'onada de calorpodriadispararel risc d'incendis que és «extrem» en pràcticament tota Espanya. De fet, al Camp de Tarragona l’avís afecta totes les comarques, el Baix Penedès, l’Alt Camp, la Conca de Barberà, el Tarragonès, el Baix Camp i el Priorat. I a les Terres de l’Ebre, el Baix Ebre, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.

L’activació en alerta s’ha determinat en la reunió al departament d’Interior del Comitè Tècnic del pla Infocat per fer seguiment del risc d’incendi forestal.

L'onada de calor, amb temperatures de 41 graus, afectarà a gairebé tota Espanya

L'onada de calor, amb temperatures de 41 graus, afectarà a gairebé tota EspanyaGeneralitat de Catalunya

tracking