Diari Més

Política

Ballesteros: «Si el PSOE no accepta la ponència del PSC, haurem de parlar molt»

L'alcalde de Tarragona i secretari nacional del PSC ha recalcat que la primera opció dels socialistes catalans és una reforma constitucional que millori l'encaix de Catalunya a Espanya

L'alcalde tarragoní ha defensat que «qui sap què passa a Catalunya és el PSC».

Ballesteros: «Si el PSOE no accepta la ponència del PSC, haurem de parlar molt»

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'alcalde de Tarragona i secretarinacional del PSC, Josep Fèlix Ballesteros, ha defensat la proposta d'una possible consulta a Catalunya a l'estil canadenc en cas que fracassi la reforma constitucional i ha avisat que «si el PSOE no ho accepta, llavors haurem de parlar molt».

La ponència política del congrés del PSC, que es farà novembre, advoca per una reforma constitucional federal, encara que si aquesta fos rebutjada pels catalans en el referèndum per validar-la, el PSC plantejarà llavors altres instruments democràtics—com una llei de claredat com la canadenca—que establís les condicions per verificar el suport ciutadà a una eventual secessió.

En declaracions a TV3, Ballesteros ha assegurat que la via plantejada en la ponència li sembla«una bona opció, sincerament», i ha recordat que no és nova, sinó que «ja va ser expressada al seu moment per l'exministra Carme Chacón i altres veus del partit».

Ballesteros ha recalcat que la «primera opciódel PSC és una reforma constitucional profunda que millori l'encaix de Catalunya amb competències clares i exclusives, sense possibilitat de conflicte, amb una enorme millora del finançament i a través d'una consulta refrendària a través d'una reforma constitucional».

Però si aquesta reforma fos rebutjada«és evident que hem de pensar una sortida i aquesta és una d'elles», ha apuntat el dirigent socialista sobre la via plantejada en la ponència, que ha opinat que «si el PSOE no ho accepta, haurem de parlar molt».

L'alcalde tarragoní ha defensat que, en el si del socialisme, «el PSC és qui sap exactament el que passa a Catalunya i el que convé als catalans», i ha recordat que el PSOE«tampoc no acceptava tirar endavant una declaració federal com la que es va fer a Granada en època d'Alfredo Pérez Rubalcaba i es va fer. No va ser fàcil i semblava impossible».

En qualsevol cas, ha considerat positiu que hi hagi«expectació»entre l'opinió pública, perquè«el PSC farà canvis en profunditat d'estructures, formes de funcionar, missatges i plantejaments de fons»en el seu congrés de tardor.

D'una altra banda, s'ha mostratpartidari deque no hi hagin terceres eleccions i hi hagi un govern executiu a final de juliol.«A partir d'aquíles combinacions segur que han de ser moltes. I segur que al PSOE ens ha tocat passar a l'oposició i ho hem de fer amb la màxima dedicació i dignitat», ha dit Ballesteros.«No sé si això es pot produir amb una abstenció del PSOE o no, però sí que sé que tots junts hem de fer possible que no hagi altres eleccions, la gent no ho entendria. El favor que hem de fer al país és posar-nos d'acord perquè no hi hagi noves eleccions i, per tant, que hi hagi govern», ha sentenciat.

tracking