Diari Més

Espanya

Felip VI signa el decret de convocatòria de les eleccions

Ha rebut a La Zarzuela el president del Congrés, Patxi López

Felip VI signa el decret de convocatòria de les eleccions

Felip VI signa el decret de convocatòria de les eleccionsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El rei Felip VI ha signat, aquest dimarts al matí al Palau de la Zarzuela, el decret de dissolució de les Corts i convocatòria d'unes noves eleccions generals el pròxim 26 de juny. És la primera vegada en democràcia que el Cap d'Estat rubrica una repetició de les eleccions un cop transcorregut el període establert per intentar una investidura. Ho ha fet tal com estableix l'article 99 de la Constitució, que és el que fixa el termini de dos mesos per a una convocatòria electoral automàtica a partir del moment en què se celebra la primera votació d'investidura i cap candidat obté el suport de la cambra. El monarca s'ha entrevistat a les 09.30h amb el president del Congrés, Patxi López, abans de signar el decret, que es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i tindrà immediata.

Un cop publicat al BOE, s'obre el calendari d'aquests comicis. Comença el dia 13 de maig, data límit perquè les formacions s'inscriguin en format de coalició. Deu dies després, el 23 de maig, els partits han d'haver registrat les seves llistes electorals. Es faran públiques als butlletins oficials el dia 25 i les llistes quedaran oficialment proclamades el 31 de maig.La campanya electoral comença a les 00h del 10 de juny i acaba a les 24 hores del 24 de juny. El dia 25 és jornada de reflexió i el 26 les eleccions. Les noves Corts es constituiran el 19 de juliol a les 10h.En roda de premsa al Congrés dels Diputats, Patxi López ha explicat que el decret incorpora una variació en relació a les eleccions del 20-D perquè la demarcació de Lleó perd un diputat en benefici de la de València.

Patxi López diu que cal fer «reformes»

A la roda de premsa que ha ofert al Congrés, López ha apel·lat a l'esperit del diàleg com un element «fonamental»,i la «base de la convivència democràtica». Ha apuntat que cal «fer pedagogia»sobre el fet que el pacte no implica«renúncia a les pròpies posicions»,sinó el «reconeixement»de les posicions de l'altre.«Espero que tots haguem aprés la lliçó i el pròxim congrés assoleixi un acord tan aviat com sigui possible», ha dit López, que ha assegurat, però, que aquests quatre mesos han servit per posar de manifest la necessitat de «fer algunes reformes»en el futur. Per exemple,escurçar«els mesos d'inacció i els llargs terminis de campanyes i precampanyes, així com el seu cost».

El president del Congrés clama contra l'abstenció

«Entenc que hi hagi ciutadans enfadats, però els demano que no es resignin a la seva frustració», ha dit López, que ha fet «una crida a totes les persones perquè no renunciïn al seu poder polític i a expressar amb el seu vot les idees que tenen,perquè el vot ens iguala a tots» i el futur polític d'Espanya«està en mans de la ciutadania».

tracking