Diari Més

Creado:

Actualizado:

Hi ha accions que, malgrat que denunciades i indesitjades, acaben realitzades i adquireixen caràcter de permanència. Tenen mal remei. Vull intentar evitar adjectius qualificatius: nyap és un substantiu, de substància, intrínseca. Doncs sembla que tal és el resultat d’algunes actuacions com les recentment i, he de dir, perpetrades sobre una part dels nostres monuments. Tot i que ja no són només nostres sinó patrimoni mundial, això és el que han patit algunes restes monumentals de Tàrraco. El Teatre Romà i el tram de les grades del Circ a la plaça Sedassos, amb un deler propi de millors esforços, han estat víctimes d’instal·lacions sobreposades de materials aliens, estranys, i de difícil interpretació o justificació.

Ments benèvoles recorden que hi ha varietat de gustos i preferències. Altres mostren el seu respecte pels «tècnics» gairebé sempre no identificats, fugits de responsabilitats que deixen pels que manen, generalment polítics, que no tenen necessàriament criteris ni estètics, ni funcionals ni, diguem-ne arqueològics, que, tot plegat no se’ls exigeix per a accedir als seus càrrecs.

Els mitjans de comunicació en titulen de polèmica les discrepàncies o diferències de criteri, quan sovint no és més que postureig. Alguns cerquen utilitats, com els falangistes que esperen fer-ne actes de petit format, sembla que després de comprovar que no és probable que puguin fer-ne de gran format com a Nuremberg el 1933. Altres intenten justificar la visió des de perspectives de més alçada, potser a vista d’ocell. O de dron. Fins i tot alguns condescendeixen que, a males, sempre es poden retirar i deixar les restes com estaven.

Aquesta és la meva aposta personal. Abans que el rovell, les cagades de coloms i gavines, les deixalles de «botellons» festius, i la incúria de l’abandonament malmetin els nyaps arquitectònics, el millor és tirar de serra radial i piqueta i retirar el material aliè.

Altrament es poden enviar un parell de fotos i un resum als senyors de World Heritage Centre, UNESCO, 7, Place de Fontenoy, 75352 París CEDEX 07, França, i a veure què en pensen.

tracking