Diari Més

Als Quatre Vents

Els nostres primers màrtirs

Arquebisbe de Tarragona

Creado:

Actualizado:

La festivitat dels sants Fructuós, Auguri i Eulogi que celebrem cada any el 21 de gener, coincideix aquest cop en el calendari amb el diumenge, el dia del Senyor. Aquesta coincidència pot servir per ressaltar la identificació dels nostres primers màrtirs amb Jesucrist en el lliurament de les seves vides.

Quan vaig arribar a Tarragona com a arquebisbe vaig tenir ocasió d’aprofundir en el que suposa que del llunyà martiri del bisbe Fructuós i els seus diaques en quedés constància fidedigna en les actes martirials més antigues que es conserven a la península Ibèrica.

Segons elles, el 16 de gener de l’any 259, sota la persecució de l’emperador Valerià, el governador de Tàrraco va ordenar la detenció del prelat i els seus ajudants, iniciant-se així uns dies d’empresonament que van culminar amb la seva condemna a la foguera i sacrifici públic de les seves vides a l’arena de l’amfiteatre.

És lògic que, com a successor de sant Fructuós, hagi sentit una especial emoció cada vegada que he vist representar la magnífica obra escrita al seu dia per Andreu Muñoz Melgar, i que donés moltes gràcies a Déu per la celebració de l’Any Jubilar que va ser concedit per la Santa Seu, governada llavors pel papa Benet XVI, amb motiu del 1.750 aniversari del martiri.

Durant aquell any, del 21 de gener de 2008 a la mateixa data del 2009, es van celebrar misses jubilars, congressos, conferències, concerts, i es van editar guies per als molts pelegrins que van venir de tot arreu a guanyar el jubileu. Recordo aquelles dates, de fa deu anys, els projectes socials que vam posar en marxa, la divulgació a les escoles, l’àlbum de cromos i tantes iniciatives en què es va bolcar la població de Tarragona.

No vull amb això deixar-me portar per la nostàlgia, sinó invocar aquests fets per a la celebració dels nostres primers màrtirs, i fer-ho amb un missatge de futur: animar a tots a imitar la fe d’aquella primitiva cristiandat a les nostres terres.

No devien de ser gaires els cristians a Tarraco, però van ser fidels, i ja pensaven a estendre el missatge, segons el mandat de Crist d’«aneu i ensenyeu pertot arreu». A aquesta vocació de propagar l’Evangeli respon la frase del bisbe al soldat Fèlix: «He de tenir al pensament l’Església catòlica, estesa d’Orient a Occident».

En aquests segles transcorreguts, molts altres màrtirs, com els del segle XX que van ser glorificats a Tarragona l’any 2013, ens han donat exemple de fermesa en la fe i afany missioner. Que siguem dignes, en la nostra vida diària, d’un exemple tan gloriós.

tracking