Diari Més

Tribuna

Aplicar la tàctica del salamí amb les pensions quan s'ha rescatat la banca amb diners púclics? Ni ara ni mai!

Diputat del PSC per Tarragona

Creado:

Actualizado:

A Tarragona tenim més de 160.000 pensionistes. Es tracta de persones que han treballat tota la vida, que han contribuït al benestar general, que han construït aquest país des de sota baix, amb les seves mans, a peu de carrer, treballant dur durant anys. Es mereixen una pensió digna que faci justícia a la trajectòria de tota una vida, tal i com sempre hem defensat els socialistes i hem exercit quan hem tingut la responsabilitat de governar el país.

El que no podem permetre, el que ens neguem rotundament a acceptar, és que el Govern del PP i els seus socis de Ciutadans desmantellin el sistema públic de pensions que és fruït de molts anys de treball i de la bona feina dels anteriors Govern socialistes de progrés que van nodrir el fons de reserva de les pensions precisament per garantir-ne els pagaments.

No volem generar alarmes infundades, però la situació és realment d’emergència com a conseqüència de la nefasta gestió del Govern de Rajoy que ha anat reduint el que, popularment, coneixement com la guardiola de les pensions. En aquest sentit només cal recordar una dada: els socialistes vàrem deixar aquesta guardiola en 66.000 milions d’euros quan vàrem deixar el Govern.

Doncs bé, ara mateix, després de set anys de Govern del PP tan sols hi ha 8.000 milions d’euros en aquest fons de reserva que garanteix el pagament mensual de les pensions en aquest país. I després alguns agosarats asseguren que el PP «sap gestionar l’economia». En fi...

Els socialistes som els creadors del nostre sistema públic de pensions i també som la garantia de la continuïtat d’aquest autèntic pilar de l’estat del benestar. Ara bé, per fer-ho possible no n’hi ha prou en fer declaracions teòriques, ni promeses que després s’emporta el vent, que no es concreten mai en res com fan alguns que afirmen ser els representants «de la veu del poble» sinó que és necessari fer propostes concretes, amb terminis i mesures que es duguin a la pràctica.

I per això em plau saludar la valentia de Pedro Sánchez a l’hora de defensar la necessitat de posar en pràctica un nou impost a les entitats financeres que ajudi a pagar i garantir el sosteniment de les pensions a curt i mitjà termini. L’argument dels socialistes és democràticament imbatible: senyors del PP i de Ciutadans, si amb diners públics es va rescatar el sistema bancari no és ara de justícia que els bancs rescatin el nostre sistema públic de pensions? La resposta és elemental.

No ens podem resignar a no fer res o a donar la nostra confiança als que es limiten a assenyalar sobre un paper que el món hauria de ser més feliç (sense aportar cap proposta real per a fer-ho possible) perquè si no ens movem ara ja sabem el que ens espera: la tàctica del salami del PP i Ciutadans. Aniran retallant les quanties i les prestacions fent rodanxes a cop de ganivet argumental. Primer ens diran que el sistema no se sosté, per tant, caldrà «prendre mesures» i quines seran? Sens dubte les que perjudicaran les classes populars, mitjanes i treballadores del país a qui es demanaran «nous sacrificis» per evitar «el pitjor» que seria acabar amb les pensions. Ja coneixem tots la cantarella i fins i tot les falses lamentacions que comporta. És la que porta aplicant el senyor Rajoy des de 2011 darrerament tenint com a tenor al senyor Albert Rivera.

No! Reaccionem ara i comencem atreballar pel canvi que aquest país necessita. Les pensions dels més 160.000 pensionistes que tenim a les comarques tarragonines també està en joc. Hem de garantir el pagament de les pensions i per això els socialistes hem proposat crear aquest impost a les entitats financeres per augmentar els ingressos en 2.750 milions d’euros anuals. És una proposta perfectament viable si hi ha la voluntat política per dur-la a terme, tot i que és obvi que el PP i Ciutadans com es diu en castellà «no estaran por la labor.»

A més, volem que les pensions es revaloritzin segons l’IPC i que se suprimeixi l’anomenat factor d’estabilitat que vol introduir el PP a partir de 2019 segons el qual es baixaran les quanties de les pensions en funció de l’esperança de vida per franja d’edat. Què no us enganyin! Això pot suposar en el futur una pèrdua de la pensió entorn d’un 30% en relació a les quanties actuals. La tàctica del salami ja s’ha posat en marxa...

Només un Govern socialista presidit per Pedro Sánchez serà capaç d’evitar-ho perquè nosaltres creiem en un sistema públic de pensions que, en bona mesura, s’ha construït durant els anys d’executius socialistes i, sobretot, perquè sabem que el pensionista, que viu amb preocupació els lamentables auguris provinents del PP i Ciutadans, s’ha guanyat una jubilació segura amb una pensió digna fruït del treball honest de tota una vida.

tracking