Diari Més

Tribuna

Garantizar una vida libre de violencia para las mujeres y sus hijos e hijas, un compromiso ineludible

Portaveu del PSC de Reus

Creado:

Actualizado:

Aquest 2017 a Catalunya hi ha hagut prop de 10.000 denúncies per violència de gènere en l’àmbit de la parella, segons dades del departament d’Interior. Vuit dones han estat assassinades a casa nostra i 44 dones i 5 fills i filles d’aquestes, a tot l’Estat. La darrera, de 28 anys, assassinada de diversos trets al cap a la porta de l’escola, davant del seu fill.

Aquests dies, és notícia el judici que es desenvolupa a Pamplona contra cinc homes acusats de violar en grup una noia als Sanfermines del 2016 i difondre-ho, posteriorment, a les xarxes.

Aquests escenaris són la mostra més terrible de la violència masclista exercida envers les dones i, per això, i amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència de gènere, des del Grup Municipal del PSC volem manifestar el nostre més ferm compromís amb les dones víctimes d’aquesta violència de gènere. Un compromís actiu dia a dia perquè per erradicar aquest problema es requereix el compromís individual i col·lectiu durant cada dia de l’any. La lluita contra la violència que s’exerceix cap a les dones ha de ser una prioritat que ens obliga a tota la societat en conjunt i, en primera instància, als governs i administracions, en el marc de les seves competències.

Disposem d’un marc legislatiu per mitjà de la Ley Orgánica de Medidas de Protección Integral contra la Violencia de Género. També tenim lleis autonòmiques i, recentment, el Congrés dels Diputats ha aprovat el Pacto de Estado Contra la Violencia de Género. Per contribuir a erradicar la violència de gènere calen mesures polítiques i institucionals des dels diferents àmbits que abordin el problema de manera integral i siguin capaces de donar resposta a les necessitats específiques de les dones víctimes i les dels seus fills i filles. No es podrà avançar en aquest camp si no s’estableixen mecanismes de coordinació entre les diferents administracions i institucions amb responsabilitat en la matèria, però tampoc no es podrà avançar si les administracions no es doten dels recursos econòmics i de personal especialitzat adequats.

Els ajuntaments són una peça clau i juguen un paper fonamental en tant que són la institució més propera a la ciutadania i a les necessitats socials. Suposen el primer estament tant pel que fa a la prevenció com a l’atenció, informació, assessorament, protecció i acompanyament a les víctimes. Per això, és imprescindible dotar-los, de nou, de les seves competències en matèria d’igualtat. És imprescindible comptar amb estructures municipals i per això cal dotar-los dels recursos adequats. Per això, presentarem al proper Ple una moció que insta al govern de l’Estat a iniciar els tràmits per a les modificacions legislatives necessàries per a retornar les competències als ajuntaments en l’exercici de les polítiques d’igualtat i contra la violència de gènere. També, en compliment del compromís econòmic acordat al Pacte d’Estat contra la violència de gènere, de destinar als ajuntaments un increment de 20 milions d’euros durant els cinc anys vinents per poder desenvolupar les mesures contemplades en aquest Pacte.

Garantir una vida lliure de violència per a les dones i els seus fills i filles és un objectiu prioritari per al PSC i confiem que també ho és per al conjunt dels grups municipals que conformen l’Ajuntament de Reus.

Una societat no pot denominar-se democràtica si no garanteix la seguretat i la llibertat de més del 50 per cent de la seva població. I en aquesta responsabilitat, els ajuntaments, com a institució més propera a la ciutadania, hi tenen un compromís ineludible.

tracking