Diari Més

Tribuna

«L'aparença» a les entrevistes de selecció de personal docent

Creado:

Actualizado:

El Departament d’Ensenyament es va comprometre, fa un temps, a vetllar perquè el procediment de provisió de llocs de treball «específics» que té lloc cada estiu (Les «adjudicacions provisionals») fos més transparent i objectiu que en cursos anteriors. Així doncs, es pot trobar a les webs dels diferents serveis territorials la llista (enorme) de llocs que cal proveir mitjançant entrevistes amb les direccions. No cal repetir què pensem d’un tal procediment per a proveir llocs de treball públics. No debades en el seu moment el Sindicat de Professors de Secundària va impugnar judicialment el desastrós Decret de provisió de llocs de treball que permet aquesta mena de pràctiques absolutament impròpies d’una administració moderna i democràtica.

A més de la llista es pot trobar un «protocol» per tal de conduir el procediment de l’entrevista mitjançant la qual les direccions dels centres han de seleccionar el personal adient per a les vacants que s’han «reservat» a tal efecte.

Apart del toc humorístic involuntari d’alguns dels perfils docents inventats ad hoc –el millor és el perfil consistent en tenir dues especialitats, que «s’acredita»... tenint dues especialitats!, per no dir res del perfil de «biblioteca»...– el que més sorprèn és el formulari que cal omplir en cada entrevista, que inclou de «valoració» de les titulacions i l’experiència docent dels aspirants. No arribem a entendre com es pot «valorar» una titulació. O es posseeix o no. I el mateix val per a l’experiència docent. Es té o no. Però el més preocupant pel que fa a la veritable intenció del document està en una nota a peu de pàgina (la segona), que citem sencera:

«Heu de recollir tota la informació rellevant o destacable de la persona entrevistada, en relació amb el lloc que cal ocupar, que no s’hagi especificat en els apartats anteriors. Així mateix, també es pot incloure la informació sobre l’adequació de la persona a l’entrevista i en la vessant comunicativa: aparença, expressió personal, actitud, habilitats comunicatives i d’interacció, etc.»

Aparença? Què vol dir això? És que potser estem davant d’alguna d’aquelles insultants ofertes laborals en què es requereix tenir «bona aparença»? I serà l’equip directiu el que jutjarà sobre l’aparença dels candidats?

Demanem, un cop més, la retirada del decret de plantilles, dels perfils docents, de la contractació «digital». Si més no, exigim la retirada immediata d’aquest document infame. Tampoc sobraria que el Departament d’Ensenyament controlés què publica i als responsables.

tracking