Diari Més

Tribuna

36 homes i dones justos

Secretari de política municipal del PSC del Camp de Tarragona

Creado:

Actualizado:

Diu la tradició talmúdica que la humanitat depèn a cada generació de 36 homes i dones justos. Sempre ha d’haver-hi 36 homes i dones justos perquè, en cas contrari, el món acabarà. No es coneixen entre ells ni reben reconeixements ni distincions però se’ls identifica per la seva bondat, humilitat i generositat. Són, diu el Talmud, una mena de llum permanent enmig de la foscor de la guerra i de la brutalitat.

Doncs bé, els recents i criminals atemptats de Barcelona i Cambrils han revelat l’existència, no de 36, sinó de desenes de milers d’homes i dones justos que s’han mobilitzat i ofert la seva ajuda desinteressada fent front amb coratge al terror i a la depravació dels terroristes.

En nom de la família socialista de les comarques tarragonines vull manifestar la nostra admiració per tant d’heroisme. Per l’actitud heroica dels serveis d’emergència i personal sanitari, per la professionalitat demostrada pels agents de policia, per la celeritat amb la qual milers i milers de persones s’han precipitat als hospitals a donar sang, pels taxistes que recollien de franc i allunyaven del perill als turistes, pels intèrprets que s’han ofert desinteressadament a col·laborar, pels que s’han manifestat i han cridat «no tinc por» constatant el fracàs de la barbàrie terrorista que buscava, precisament, la reacció contraria, atemorir-nos a tots. I així podríem seguir i seguir...

La vostra actitud ens recorda que la valentia no es troba tan sols en els moments transcendents de la història i que no requereix un entrenament especial. L’heroisme és present avui aquí, en el cor de la immensa majoria de la ciutadania, esperant tan sols a què se l’invoqui, com va passar dijous passat als nostres carrers. Ens recorda també que, malgrat les equivocacions i errors, estem, com a societat, plens d’honestedat i bondat i que no hi ha repte que a partir d’aquestes premisses no siguem capaços d’afrontar i superar.

No perdré el temps parlant dels assassins. Gent fanàtica i moralment depravada capaç de veure un nen i pressionar l’accelerador d’un vehicle per atropellar-lo i matar-lo. La maldat en estat pur. Identificar aquests miserables amb una religió, tota una comunitat o una ideologia és un insult a la intel·ligència. Malgrat que segur que hi haurà ara extremistes que voldran atiar l’odi a la nostra societat cal aclarir una veritat elemental: els assassins no representen cap comunitat religiosa. Cap religió aprova la massacre d’innocents. La brutalitat sense precedents dels criminals responsables dels atemptats de Barcelona i Cambrils, i la demagògia d’aquells que ara voldran alimentar els prejudicis religiosos, racials o ideològics, no pot cegar-nos i fer trontollar els nostres valors humanistes que són, precisament, els que els assassins odien i volen erradicar.

Els no dogmàtics, com nosaltres, tan sols odien l’odi. I mentre a la nostra societat albiri el vent de la llibertat continuarem negant-nos a unir les nostres veus amb els que vociferen i insulten per quedar-nos, honestament, amb els que ajuden i responen amb empatia als patiments aliens.

Vull també reconèixer i homenatjar la tasca de les forces i cossos de seguretat –de tots i cadascun d’ells. La seva feina i professionalitat han contribuït a salvar vides d’homes, dones i nens innocents i seguirà fent-ho. Per desgràcia no podran esborrar la petjada del mal a tot el món i grups reduïts d’assassins, com aquest de covards, podran tenir la capacitat puntual de fer molt de mal però segur també que la tasca d’intel·ligència i investigació policials ens permetrà afrontar aquesta amenaça amb resolució i contundència. Estic convençut que avui totes les persones de bé se senten orgulloses i agraïdes per la tasca desenvolupada per les nostres forces de seguretat.

En aquests moments de dolor comprometem-nos tots a defensar i fer vigents els valors de la llibertat, la dignitat, la justícia, la tolerància, la igualtat de drets per a tothom i el respecte per les diferents expressions religioses, ideològiques, ètniques, etc. No permeteu que l’odi faci niu als nostres cors. Aquesta és la diferència que ens distingeix també dels terroristes. La nostra victòria depèn de la determinació de fer el que sigui precís per defensar els nostres valors democràtics que triomfaran i prevaldran molt després que els miserables responsables d’atemptats tan monstruosos i covards com els que hem patit aquests dies hagin estat escombrats enmig de la reprovació universal que es mereixen per la seva maldat. Ens commou el dolor per la mort dels innocents víctimes d’aquest odi fanàtic irracional però també experimentem sentiments que ens permeten sentir-nos confortats. Perquè hem vist aquests dies a milers i milers d’homes i dones justos i la seva determinació ens confirma en la seguretat que els botxins no se’n sortiran amb la seva. No tenim por. Sentim orgull per la valentia i la bondat demostrada per tants milers i milers dels nostres conciutadans. Vosaltres esteu entre els 36 homes i dones justos dels que parlava el Talmud: sou la llum invencible que irradia bondat enmig de la brutalitat provocada per una banda de covards capaços d’una crueltat inimaginable.

tracking