Diari Més

Tribuna

El camí blau del Francolí

Diputada de medi ambient de la Diputació de Tarragona

Creado:

Actualizado:

Aquesta setmana hem fet un pas endavant molt important per fer realitat un projecte que vol vertebrar transversalment el territori i recuperar un dels rius que l’identifiquen i el singularitzen: el riu Francolí que connecta ecològicament tres comarques tarragonines: l’Alt Camp, la Conca de Barberà i el Tarragonès. Prescindiré dels tecnicismes per evitar fer-me farragosa i impedir deixar clar el projecte que hem impulsat que es pot resumir així: sumar els esforços de la Diputació de Tarragona, els 18 ajuntaments dels municipis pels quals recorre el riu (més l’entitat municipal descentralitzada de Picamoixons) i els tres consells comarcals afectats per constituir la Taula del Francolí que porti el projecte del camí blau a bon port.

Un projecte ambiciós que comença ara a materialitzar resultats després de mesos de treball i d’esforç coordinat. Així, el mes de setembre passat ja vàrem dur a terme la primera reunió amb els ajuntaments i consells comarcals implicats. Tots vàrem constatar la importància del riu Francolí, i de tot el seu curs fluvial, en la vertebració del territori i la definició de la nostra identitat mediambiental. Per tant, vàrem coincidir en assenyalar que el riu ha de ser un dels connectors ecològics del Camp de Tarragona.

Parlem d’un riu que té un curs ben connectat i definit: per la banda sud pel camí de ronda i pel nord per la ruta del Cister (que inclou també la possibilitat d’una via verda). Així doncs, tenim tots els elements per impulsar la creació d’aquest camí blau del Francolí, per promoure la restauració ecològica del riu i l’obertura del camí com a eix físic i social del qual pugui gaudir la ciutadania.

Què vol dir obrir el camí del Francolí? Doncs habilitar el camí adjacent al riu de manera que enllaci els diferents municipis que travessa el seu curs fluvial, els connecti i pugui esdevenir un espai de lleure, un camí blau, per a tothom. Un cop constituïda la Taula del Francolí el següent pas serà elaborar un estudi que ens permeti redactar el projecte tècnic executiu i la senyalització del futur itinerari per després concretar les vies de cofinançament necessàries. Pas a pas, fent les coses bé, amb determinació i treball lleial i constant.

Per què ens hem embarcat en aquest projecte tan ambiciós? Per convicció i per valors. Per la nostra convicció, compartida per tots, que aquest futur camí blau permetrà la millora mediambiental del riu i recuperar bona part dels seus valors naturals i paisatgístics. I també per valors, perquè volem transformar tota l’àrea de la conca del Francolí en un vial verd, vertebrador, connector del territori i saludable per a la salut. Un espai de mesura humana al servei de les persones.

Finalment, dues darreres reflexions. La primera és agrair i reconèixer la disposició de tots. Penseu que parlem d’un projecte que suma en el mateix empeny a la Diputació, 18 ajuntaments i una entitat municipal descentralitzada i tres consells comarcals. Doncs bé, tots hem estat capaços de sumar conjuntament i remar en la mateixa direcció, combinació única que permet l’èxit de qualsevol iniciativa.

La segona reflexió està enllaçada amb la primera. Podríem fixar-nos aquest objectiu un ajuntament concret o la Diputació sola? No. És, un cop més, el compromís de tots entorn d’un objectiu possible, amb una feina coordinada i una visió global, la que permet avançar. I fer-ho de pressa.

L’ambició del projecte ens encoratja a seguir ara pel camí iniciat. Com a diputada de medi ambient de la Diputació estic convençuda que ens en sortirem i que els ciutadans podran gaudir d’un sender transitable adjacent al riu, amb les degudes accions impulsades per a la seva millora ambiental, que tan sols uns anys abans hagués semblat irrealitzable

tracking