Diari Més

Als Quatre Vents

Religió a l'escola, per què?

Arquebisbe de Tarragona

Creado:

Actualizado:

Des de molt petits, després d’aprendre les paraules pare i mare, els nens diuen «per què?». La persona humana, des de molt jove, necessita respostes a les seves preguntes. Educar és en el fons respondre a les preguntes que ens fem, integrant dins nostre una explicació coherent del món que ens envolta i dels anhels i qüestions que ens plantegem.

La tasca educativa és complexa, inclou molts elements, però es pot dir que la missió específica de l’educació continua sent la formació integral de la persona humana. Integral vol dir que als nens i als joves se’ls ha de garantir la possibilitat de desenvolupar harmònicament, dins l’escola, les capacitats físiques, morals, intel·lectuals i espirituals pròpies.

La classe de religió, com qualsevol altra assignatura, desenvolupa totes les capacitats de l’alumne, així com les competències pròpies, però influeix de manera poderosa en les capacitats morals i espirituals, tan necessàries per a un desenvolupament total de la persona. Sense aquesta assignatura, els alumnes estarien privats d’un element essencial per a la seva formació i per al seu desenvolupament personal, que els ajuda a aconseguir una harmonia vital entre fe i cultura.

La formació moral i l’educació religiosa també afavoreixen el desenvolupament de la responsabilitat personal i social, així com la de les altres virtuts cíviques, i constitueixen, doncs, una contribució rellevant al bé comú de la societat. La classe de religió i moral catòlica és també cultura religiosa: ensenya i aprofundeix en la cultura del nostre país, en les seves arrels cristianes. Hi ha qui afirma que la religió és una qüestió de la vida privada de cadascú i ha de situar-se fora de l’escola. Confonen l’ensenyament escolar de la religió amb la catequesi. Però totes dues no s’identifiquen, encara que sí que són complementàries. Hi ha aspectes iguals i n’hi ha d’altres que les diferencien. L’ensenyament religiós catòlic avalua l’adquisició de coneixements, no la fe de l’alumne.

Si es vol de veritat una educació integral, l’ensenyament de la religió a l’escola és imprescindible. És a més un dret que tenen els pares, primers i principals educadors dels seus fills, que a l’escola se’ls imparteixi una educació completa, també en la seva dimensió religiosa.

En aquests dies s’inicia a Catalunya el procés d’inscripció dels fills a les escoles i és el moment d’escollir la classe de religió, ja que aquesta és de lliure elecció. Demano als pares que pensin com n’és, d’important, que els seus fills rebin a l’escola, sigui quina en sigui la titularitat, una formació integral, i els demano que inscriguin els seus fills a la classe de religió.

tracking