Diari Més

El final d'una proposta descabellada: Santa Gadea

Portaveu ERC-MES-MDC a l’ Ajuntament de Tarragona

Creado:

Actualizado:

Dijous passat va tenir lloc la primera reunió de la comissió de seguiment del Jocs. No vam poder treure cap altra conclusió que respecte al finançament encara som en sorres movedisses, fins al coll. Javier Villamayor ens va explicar que el tarannà dels actuals responsables d’esports del govern espanyol havia millorat ostensiblement respecte als anteriors. Això estaria molt bé si no haguéssim viscut des de fa molt de temps una enorme cerimònia de confusió, en que fins i tot ha participat la casa reial amb dues visites del rei a Tarragona. Mai hem passat de la fase del suport moral a la del suport econòmic. Molt descriptiu va ser que en el mateix moment que el conseller responsable dels Jocs ens deia que el compromís dels nous representants del govern espanyol no estava supeditat a l’aprovació dels pressupostos, Garcia Albiol deia que sense pressupostos aprovats no hi hauria diners pels Jocs.

Aquest és el joc del PP, xantatge continu i menysteniment al tarragonins. Algun dia els socialistes faran balanç de l’error històric de compartir el govern de Tarragona amb els del partit de la gavina. Però una notícia, introduïda com si tingués poca rellevància, va sacsejar la reunió: el govern PSC-PP-Unió desistirà del projecte de privatitzar els espai de l’Anella Mediterrània a mans de l’empresa Santa Gadea. Recordem que la seva «oferta»era que a canvi de fer una inversió màxima de 15 milions, Tarragona li hauria d’acabar pagant 2,5 milions revaloritzables durant 40 anys, fent un total de 152 milions d’euros. Una operació que des del nostre grup municipal vam batejar com «pelotazo 2017» i contra la qual vam fer campanya, trobant complicitats cíviques en moltes persones i col·lectius als que volem donar gràcies. Segurament entre les imatges més potents que ens ha quedat hi ha la de l’Àliga de Tarragona el dia de la Baixada i els versos d’alguns grups de cultura popular, entre els quals els dels sorneguers Dames i Vells.

Els serveis jurídics de l’Ajuntament s’han expressat sobre les al·legacions que vam presentar, reconeixent el seu encert. La proposta de Santa Gadea és inviable. No entenem com el ple va aprovar la seva exposició pública, sense tenir cap informe jurídic ni econòmic que l’avalés. Haurem d’esperar al proper ple municipal perquè es doni formalment contestació a les nostres al·legacions, set mesos després que les presentéssim. Sembla que hagin volgut donar la notícia del desistiment de puntetes, fent el mínim soroll possible. Com si PSC-PP-Unió mai haguessin tingut la voluntat de tirar endavant aquest projecte i, amb la col·laboració de C’s, fer veure que Santa Gadea només era una mena de dèria de la gent d’Esquerra.

Potser han pensat que ja ha passat prou temps perquè l’opinió pública oblidi que l’alcalde Ballesteros va defensar l’opció Santa Gadea per evitar, en paraules seves, «equipaments fantasmes»; que el conseller Villamayor va dir que «la fórmula de gestió que proposa Santa Gadea és la mateixa que s’aplica al pavelló Sant Jordi», cosa que vam demostrar que no era veritat, i que la portaveu del PSC Floria digués que si no estàvem d’acord anéssim al jutjat. Lluny queden les contradiccions entre Ballesteros i Villamayor sobre si havien anat a veure l’empresa madrilenya o no i quin era l’objectiu de la visita, com oportunament ens va esclarir Rafael Marrasé. Sumem-li les vegades que l’alcalde ens va dir que erem «tontets» i que «quedaríem retrats» per fer que no vulguem que aquest cas caigui en l’oblit.

No només volem mantenir-ne el record per l’esforç que ens va suposar, per l’enorme gratitud que tenim envers els ciutadans particulars i col·lectius que van compartir la nostra preocupació sinó per la gran lliçó de la força que té el civisme actiu. Felicitats doncs a tantes i tantes persones que han sentit com a pròpia l’amenaça del «pelotazo 2017» i que han contribuït a crear l’opinió general que calia.

tracking