Diari Més

Seguretat

Els Xiquets de Tarragona també s'apunten a les proves de 'pinya a l'antiga'

És un model ideat pels Castellers de Sants l'any passat per a millorar la seguretat de les construccions

Imatge d'un dels assajor del no model de pinya per a castells folrats.

Els Xiquets de Tarragona també s'apunten a les proves de 'pinya a l'antiga'Xiquets de Tarragona

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Els Xiquets de Tarragona estan estudiant la viabilitat de l’anomenada pinya ‘a l’antiga’, un model que té com a objectiu l’augment de la seguretat i la prevenció de lesions en els castells que tenen folre.

Es tracta d'una idea que van començar a posar en pràctica l'any 2016 els Castellers de Sants i aquest any s'hi han sumat més formacions. Entre elles, la colla tarragonina, que ja ha començat a realitzar les primeres proves al pati d’assaig.

La pinya ‘a l’antiga’ consisteix bàsicament a què els integrants de la base del castell es col·loquin amb els braços amunt també en els castells folrats, tal com es fa en els que no porten folre. Amb el nou format, només els castellers del nucli central de la pinya (els que porten els integrants del folre al damunt) continuarien amb la seva posició habitual amb els braços avall, però els dels cordons exteriors, que per tant queden descoberts i especialment exposats en cas de caiguda, es col·loquen amb els braços amunt per tal d’estar més protegits. L’estudi s’ha posat en marxa després de comprovar que l’índex de lesions en aquesta posició és superior l’habitual.

En un comunicat dels Xiquets, el seu cap de Colla, Sergi Feijoo, explicava que, «estem fent proves, aprenent, parlant amb la gent de la pinya per veure com se sent, si ho veu factible, si se sent més protegida, si fent-ho així es perd embranzida a la base... De moment és només un estudi per analitzar-ne la viabilitat, però tenint en compte que l’objectiu de tot plegat és augmentar la seguretat i la prevenció de lesions en els castells, no vam dubtar ni un moment que volíem col·laborar-hi».

tracking